What if money was no object?

Het volgende filmpje is momenteel erg populair op facebook (+50k x gedeeld) en youtube (+1m x bekeken). Het gaat over de vraag waarom mensen doen wat ze doen. Als je een pas afgestudeerde persoon vraagt wat diegene wil gaan doen na de studie is het antwoord: werken. Maar als je zegt: stel dat geld geen rol speelt... Dan gaan mensen opeens heel anders nadenken en komen ze uit op de dingen die ze het leukst vinden om te doen. De strekking is, kies voor datgene wat je het allerleukst vindt. Als je hier je tijd in steekt zal je er waarschijnlijk alleen maar beter in gaan worden en is de kans dat je er uiteindelijk geld mee gaat verdienen heel groot! Goed om eens na te denken waarom jij de dingen doet die je doet. Wij kunnen het alleen maar met de maker eens zijn.

--
door: David

Eén op de acht werknemers heeft burn-out klachten

Vorige week stond het volgende in het nieuws, 1 op de 8 werknemers kampt met burn-out klachten. Onze eerste reactie was: dat is veel! Dit is waarschijnlijk ook jouw eerste reactie als je een dergelijk bericht leest. Om hoeveel mensen gaat dat dan, 1 op de 8? Volgens het CBS: op een totaal van ruim 7 miljoen werknemers in Nederland komt dit neer op ruim 900 duizend personen. Er zijn dus in 2011 900.000 werkende mensen met burn-out klachten geweest. Voor zover is onze reactie nog steeds: dat is veel!
Wat zijn dan de burn-out klachten waar over gesproken wordt? Volgens hetzelfde artikel van het CBS gaat het onder andere om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting. Het CBS meet het gevoel van burn-out aan de hand van vijf uitspraken:

Eén druk op de knop en je mag uitzoeken?

De werkloosheid loopt op, er komen weinig vacatures bij en mensen zitten thuis te zoeken naar een baan. Dit kost Nederland veel geld, we betalen per jaar ongeveer 9 miljard (2011) aan WW-uitkeringen. Een buffer om de gedwongen vrije tijd door te komen, terwijl je je vaste lasten moet kunnen blijven dragen is erg belangrijk. Het draagt echter ook een risico met zich mee: je krijgt geld, dus waarom zou je je best doen om een baan te vinden? De sociale maatregel om mensen zonder baan een vangnet te bieden is goed, maar hoe kun je mensen zonder werk stimuleren om zo snel mogelijk een baan te vinden? Er zijn veel regels waar werkzoekenden zich aan moeten houden. Je moet bijvoorbeeld minstens 1 keer per week een sollicitatie de deur uit doen. Maar werken deze regels wel?

Morgen hoef je niet meer terug te komen….

Flexibiliteit van arbeid is een onderwerp wat steeds vaker terug te vinden is in alle geledingen van de samenleving. Hoe flexibeler hoe beter is een gedachte die zich meer en meer meester maakt van het dagelijks leven. Maar wat betekent deze flexibilisering nu eigenlijk voor mensen en organisaties? Waarom kiest men voor flexibel werk? En wat zijn hiervan de voor en nadelen?

Voor starters op de arbeidsmarkt zoals jongeren, allochtonen en lageropgeleiden is flexibel uitzendwerk vaak de eerste kennismaking met werk. Helaas verloopt dit niet altijd vlekkeloos; onderbetaling, doorwerken tijdens ziekte en het niet weten waar je als uitzendkracht recht op hebt, zorgen ervoor dat deze groep een gemakkelijke prooi is. Daarnaast bestaat er het negatieve imago van uitzendkrachten die vaak als duur en tijdelijk, dus niet gemotiveerd, bestempeld worden. In 2008 is er door FNV Jong een Zwartboek Uitzendkrachten opgesteld waarin wordt ingegaan op flexibel werk door jongeren.

Yoga en reïntegratie

Het is al een tijdje een trending topic binnen HR, yoga gebruiken als hulpmiddel tijdens een reïntegratie-proces. Als je er over nadenkt is het ook heel logisch. Een werknemer die langdurig ziek is, of ziek is geweest, voelt zich in veel gevallen onzeker over zijn of haar mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Yoga helpt mensen om hun lichaam sterker en soepeler te maken en om geestelijk meer in balans komen. Dit kan mensen die reïntergreren ondersteunen om weer terug te keren op de werkvloer. Maar hoe werkt dat dan precies en welke problemen komt een reïntegrerende medewerker in het algemeen tegen? En kan yoga de werknemer helpen om weer aan het werk te gaan?