Honderdduizenden jongeren in Europa zijn werkloos. Met name in Spanje, Italie, Portugal en Griekenland is dit een erg groot probleem. Vaak zijn ze goed opgeleid, optimistisch, gemotiveerd, energiek, maar dus wel werkloos. Ze reizen door Europa om plekken binnen zorg, industrie en technologie te vervullen in landen waar die mogelijkheid bestaat, zo ook in Nederland. Deze jongeren kunnen worden bestempeld als een product van het nieuwe Europa. De ware flexibiliteit van arbeid.
Het televisie-programma Tegenlicht besteedde in hun uitzending: Hotel Europa, Ga waar werk is, van afgelopen 8 april aandacht aan dit onderwerp. In deze documentaire maak je kennis met Ana. Een Spaanse verpleegster die besluit huis en haard te verlaten om naar Nederland te komen voor werk. Eenmaal hier aangekomen wordt ze geconfronteerd met het Nederlandse klimaat, een marktconforme huurprijs... Brabants dialect en appelflappen. Ook de lassers Bruno en Sandro die per auto uit Portugal vertrekken naar Nederland en hier aangekomen tot een grote ontdekking komen. Of hoe een groepje Griekse steigerbouwers zich verontschuldigen omdat ze hier komen werken. Tevens zien we hoe een handige Nederlandse ondernemer aan dit alles geld probeert te verdienen met het verzorgen van goedkope behuizing.
Volgens econoom Philippe Legrain zou dit alles zorgen voor een win-win situatie. Werklozen krijgen een baan, ouderen in Noord-Europese landen krijgen,
in het geval van de verpleegsters, verzorging. Kijk hieronder de uitzending terug en oordeel zelf of deze flexibiliteit volgens jou een goede ontwikkeling is en of bijvoorbeeld Ana nu echt gelukkig gaat worden met haar nieuwe baan in Nederland.
Aflevering gezien? Reageer hieronder.
---
door 3IDN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten