10 tips voor verantwoord eten op je werk

Heb je net besloten te gaan lijnen en gezonder te gaan eten staat één van je collega's naast je met een doos vol gebakjes omdat hij of zij jarig is. Of je komt om in het werk en merkt dat de deadline van bepaalde zaken in het gedrang gaan komen en besluit om niet mee te gaan lunchen en zegt dat je wel iets achter je bureau eet. Of de alom bekende verleiding van de altijd gevulde snoep- of koektrommel op de afdeling. Een bekend fenomeen, het steeds minder tijd hebben en/of nemen voor verantwoord eten op je werk. Terwijl goede voeding zorgt voor brandstof waardoor je lichaam optimaal kan functioneren en je ook beter zou kunnen presteren.
Dat gezond eten belangrijk is behoeft natuurlijk eigenlijk geen toelichting, maar in deze tijd waarin alles sneller lijkt te moeten is het voor velen o zo gemakkelijk om dan ook maar te kiezen voor snel en vaak ongezond eten. 

Hieronder volgen dan ook 10 tips van 3IDN voor verantwoord eten op je werk.


1. Ontbijt goed voordat je naar je werk gaat.
Het is alom bekend maar goed ontbijten is belangrijk maar ook weer erg gemakkelijk om niet te doen en bijvoorbeeld langer in je bed te blijven liggen, en zonder te ontbijten naar je werk te gaan.


2. Neem zelf je eten mee naar je werk
http://img.vandaag.be/tmp/450/350/r/articles/200907221234-1_bruine-broodkorsten-helpen-tegen-darmkanker.jpgDe kans dat je hierdoor wel de tijd neemt om te eten is aanzienlijk groter, je spaart tijd uit omdat je thuis bijvoorbeeld al een gezonde sandwich hebt gemaakt, en daarnaast is eten van thuis ook vaak stukken goedkoper.

3. Creëer een eetmoment op je werk.
Als je zorgt voor een vast moment op de dag voor een maaltijd, is de kans dat je een maaltijd vergeet of overslaat velen malen kleiner. Daarnaast zorg je ervoor dat je lichaam went aan een vast eetpatroon.


4. Creëer een plek om te eten.
Een leuke en relaxte plek, anders dan je werkplek, om iets te eten nodigt uit om ook daadwerkelijk te gaan eten, en geeft je de mogelijkheid om zowel geestelijk als lichamelijk uit te rusten van je werk. Om daarna weer vol energie en een frisse blik aan de slag te gaan

5. Durf een ongezonde eetcultuur te doorbreken.
Vaak bestaat er in een organisatie een ingesleten eetcultuur die zowel negatief als positief ervaren kan worden. Voor een individu is een (eet)cultuur moeilijk te doorbreken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een organisatie waarin geen bedrijfskantine is en iedereen achter zijn bureau zijn maaltijd nuttigt. Dit durven te doorbreken door bijvoorbeeld buiten (de deur) te gaan eten kan zorgen voor een ommekeer.

6. Snoep & Snack verstandig
Zorg ervoor dat de tussendoortjes die je neemt tijdens je werk gezond zijn en weinig (slechte) suikers en koolhydraten bevatten in het bijzonder als je zittend werk doet waarbij je weinig beweegt.


7. Neem de tijd
Neem de tijd als je iets eet en vergeet niet van je eten te genieten. Je lichaam heeft de tijd nodig om voedsel te verteren.


8. Eet gezond
Een dooddoener, maar zoek eens uit wat jij onder gezond eten verstaat en wat gezond eten nu eigenlijk is en hoe simpel het (vaak) is je eten hierop aan te passen.

9. Drink minder koffie en meer water
Je lichaam verbruikt per dag zo'n 2,5 liter water. Afhankelijk van je inspanningen moet dit dagelijks worden aangevuld. Met het vocht in ons voedsel krijgen we ongeveer een liter binnen. De rest moet komen van drinken. Dat hoeft overigens niet alleen water te zijn, maar vul het niet allemaal aan met koffie. Koffie is namelijk helemaal niet zo goed voor je en raakt gewend aan steeds meer koffie. Drink maar eens een maand lang helemaal geen koffie en kijk daarna wat het effect is op je lichaam van één kopje!

10. Bedenk een gezond alternatief voor de snoeppot
Zet in plaats van een snoeppot een fruitschaal neer op het kantoor. Maak hier afspraken over met je collega's. De ene week haal jij fruit voor op de fruitschaal en je collega's de volgende week.

                                                              Lunch atop a Skycraper

--
door: 3IDN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten