TED: Ideas worth spreading

Sinds een aantal jaar zie je het steeds vaker voorbij komen: TEDx. Voor velen een onbekende afkorting of misschien een ingewikkelde formule? Voor anderen een signaal dat er iets interessants te vinden is!
TED staat voor Technologie, Entertainment, Design en is ooit (in 1984) begonnen als een creatief initiatief in Californië met de visie: Ideas Worth Spreading. Oftewel; sprekers werden uitgenodigd om een presentatie te geven over een idee dat het waard is om verspreid te worden. TED is een bijeenkomst, zonder winstoogmerk, van denkers, doeners en mensen met een goed idee, die in korte tijd (tussen de 10 à 20 minuten) hun verhaal vertellen. Geen ellenlange, diepgaande, theoretische verhalen, maar veel meer korte, krachtige presentaties van inspirerende personen. Sinds de start is TED uitgegroeid tot meer dan alleen maar technologie, entertainment en ontwerp. Iedereen met een interessant verhaal kan dit met anderen delen tijdens een TED bijeenkomst

TEDx in Nederland
Sinds 2009 kan er een licentie aangevraagd worden om op lokaal niveau eendaagse conferenties te organiseren. Deze worden dan TEDx genoemd. TEDxTheHague was in juli 2009 de eerste officiële TEDx bijeenkomst in Nederland. Een goede TEDx maakt je niet alleen iets wijzer, maar geeft je ook het gevoel dat problemen opgelost kunnen worden door de juiste instelling, optimisme en geloof in de kracht van ideeën uit ‘het veld’. In plaats van de vaak beperkte visies van de boven ons gestelden. Ook in Delft wordt er jaarlijks een TEDxDelft bijeenkomst gehouden in samenwerking met de TU Delft. Maandelijks zijn er ook korte bijeenkomsten onder de noemer TEDxDelftSalon. Hierin wordt één onderwerp (spreker of video) behandeld met daarna een discussie. De eerstvolgende TEDxDelftSalon is op 20 februari 2013 en gaat over democracy in the digital age.
 
Via het YouTube kanaal van TED kun je tal van filmpjes bekijken over de vele inspirerende bijeenkomsten die zijn gegeven. Hieronder bijvoorbeeld een filmpje van spreekster Margaret Heffernan die ingaat op Dare to disagree:


Of de video van Pim van den Akker. Making everyday life extraordinary, tijdens TEDxDelft 2012 
 

Wil je weten wanneer er een Tedx bijeenkomst bij jou in de buurt is? Kijk dan hier voor upcoming events in Nederland. Daarnaast kun je via de App Store op je smartphone gratis de TED App downloaden.
--
door: 3IDN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten