Yoga en reïntegratie

Het is al een tijdje een trending topic binnen HR, yoga gebruiken als hulpmiddel tijdens een reïntegratie-proces. Als je er over nadenkt is het ook heel logisch. Een werknemer die langdurig ziek is, of ziek is geweest, voelt zich in veel gevallen onzeker over zijn of haar mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Yoga helpt mensen om hun lichaam sterker en soepeler te maken en om geestelijk meer in balans komen. Dit kan mensen die reïntergreren ondersteunen om weer terug te keren op de werkvloer. Maar hoe werkt dat dan precies en welke problemen komt een reïntegrerende medewerker in het algemeen tegen? En kan yoga de werknemer helpen om weer aan het werk te gaan?

Het reïntegatie-proces
Om deze vragen te beantwoorden is het allereerst van belang om een duidelijk beeld te krijgen van een reïntegratie-proces. Onder reïntegratie verstaan we: "het (weer) gaan werken door mensen met een beperking, arbeidsongeschikten, arbeidsgehandicapten, werklozen, en de maatregelen en methoden die dat mogelijk maken."

Een reïntegratie-proces begint altijd bij een werknemer die om wat voor reden dan ook arbeidsongeschikt raakt. Vanaf de eerste dag van de ziekmelding kan een werknemer in een reïntegratie-proces terecht komen. Dit proces is geregeld volgens de Wet verbetering Poortwachter. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse stelt de werkgever in overleg met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. In dit plan staat beschreven wat beiden gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het reïntegratiedossier.

Het is dus belangrijk dat de werkgever en werknemer samen kijken welke activiteiten en acties het beste kunnen bijdragen aan het herstel van de werknemer. Bij een ‘regulier’ medisch probleem is dit vaak vrij duidelijk; een werknemer met een gebroken been moet een vast aantal weken in het gips, daarna revalideren en kan na verloop van tijd weer gewoon lopen. Helaas is het niet altijd zo makkelijk.

Rugklachten, langdurige nek en schouderklachten, RSI en psychische problemen als faalangst of een burn-out kunnen veel moeilijker op te lossen zijn en een langere nasleep hebben. Om er achter te komen wat passend is voor het herstel van een werknemer met dergelijke klachten worden er vaak verschillende oplossingen en behandelingen geprobeerd om uiteindelijk met geluk bij de juiste uit te komen. Dit kan een langdurig en frustrerend proces zijn voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Er blijkt niet altijd een aanwijsbare oorzaak van het probleem te zijn en daardoor ook geen kant en klare oplossing. Hierdoor bestaat er geen vast hersteltraject terug naar de werkvloer, maar is dit proces voor iedereen verschillend. Steeds vaker wordt op de weg naar herstel verder gekeken dan de traditionele behandelmethodes; er worden ook alternatieve geneeswijzen gezocht om een werknemer te behandelen. Zo kan men uiteindelijk ook bij yoga terechtkomen. Yoga is echter geen alternatieve geneeswijze, maar een eeuwenoud systeem, ontwikkeld om lichaam en geest actief te gebruiken, spieren sterk en soepel te maken en geestelijk tot rust te komen. Het doel is om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen.

Yoga
David heeft als yogadocent veel ervaring met mensen die met ‘vage’ klachten naar zijn yogastudio komen. Regelmatig merken deze personen na een korte periode al een positieve verandering. Veel onduidelijke klachten zoals; een stijve nek en/of schouders, een vastzittende rug of RSI klachten verminderen al na een aantal weken actief beoefenen van yoga. Na nog langer oefenen kunnen de klachten zelfs helemaal verdwijnen. Ook mensen die last hebben van psychische klachten ervaren vaak dat yoga rust en ontspanning brengt. Het bewust rustig ademen in combinatie met fysieke inspanning en ontspanning kan erg positief werken. Nog mooier dan het inzetten van yoga als herstel middel is om het preventief aan de werknemer aan te bieden. Het beoefenen van yoga is goed voor je lichaam en je geest. Een aantal voordelen op een rij:

  • Je bent bezig met het in vorm houden van met je lichaam, op een manier die veel minder belastend is dan bijvoorbeeld fitness of hardlopen.
  • Je verhoogt je lichaamsbewustzijn, je leert je lichaam heel goed kennen.
  • Doordat je lichaam sterker en flexibeler wordt, met name je rugspieren, krijg je een goede houding. Hierdoor krijg je minder snel klachten zoals RSI of rugklachten.
  • Je leert op de juiste manier te ademen waardoor je hersenen voldoende zuurstof binnenkrijgen om goed te functioneren en heb je meer gevoel van rust en controle.
  • De oefeningen van yoga zijn voor iedereen geschikt, je kunt veel oefeningen zelfs achter je bureau doen op je werk om gewrichten los te maken en spieren te ontspannen.
  • Je leert om je bewust te ontspannen wat erg belangrijk is om je gedachten op een rij te brengen en om te gaan met stressvolle situaties.
  • Door yoga komt je geest tot rust waardoor je je goed kunt concentreren en ontspannen.
Wil je meer weten over de achtergronden van yoga? Kijk dan op de website van Neo Yoga Delft. Door het inzetten van ervaringen, opgedaan binnen onze diverse werkvelden, kan 3IDN als case-manager optreden in een reïntegratie-proces. In samenwerking met Neo Yoga Delft bieden wij de mogelijkheid om yoga te gebruiken als hulpmiddel in het reïntegratie-proces. Op deze manier kan 3IDN het volledige reïntegratie-proces van een organisatie overnemen en tegelijk een zieke werknemer persoonlijk en gericht begeleiden.
--
door: 3IDN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten