Kerstpakket, ultieme blijk van waardering of zinloze verspilling?

De laatste werkdag voor kerst, in afwachting tot de vader des huizes thuis komt van zijn werk zitten de kinderen bij de open haard te wachten tot de kerstvakantie echt kan beginnen. En vaak nog belangrijker, wat er dit jaar weer allemaal voor lekkers in het kerstpakket van vaders werk zit. Voor velen de jaarlijkse blijk van waardering van de werkgever voor een jaar hard werk en een aantal welverdiende vrije dagen. Het (ouderwetse)gevoel van het met de hele familie gezellig samen uitpakken van de zogeheten food-kerstpakketen schijnt weer in ere hersteld te zijn.

Maar is dit in een tijd van bezuinigingen, duurzaamheid en zuinig omspringen met voedsel, eigenlijk nog wel zo gewoon? Is het kerstpakket toch vaak niet een verkapt voedselpakket met producten die je eigenlijk niet nodig hebt? Een hoop werkgevers zijn daarom de laatste jaren overgeschakeld naar een concept waarbij werknemers zelf een pakket kunnen samenstellen, kunnen kiezen voor een kado of de verkoopwaarde van het pakket te schenken aan een goed doel. Een goed initiatief in het kader van verspilling.

Voor degene die toch met een kerst-voedselpakket komen te zitten waar ze eigenlijk niks mee kunnen is er de Voedselbank. Ben jij van mening dat jouw pakket een betere bestemming kan krijgen door het aan (mede)mensen te geven die nooit iets extra’s krijgen en die van een minimaal inkomen rond moeten komen? Op de site van de Voedselbank kun je lezen hoe jij je overbodige pakket aan hen kunt doneren.

Fijne kerst!
--
door: Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten